SUSET FRA VINGÅRDEN

Bag om bogen

Bogopslag-1
Suset fra Vingården bogopslag 2
Suset fra Vingården bog opslag Yusef
Bogopslag Yusef Lateef

Jørgen Borch fortæller:

Suset fra Vingården handler indledningsvis om Montmartre, men mest om Restaurant Vingården på Nikolaj Plads i København. Den var fra slutningen af 50’erne frem til slutningen af 70’erne et af byens hotteste spillesteder. Her fik jeg chancen for at spille med såvel danske som udenlandske musikere.

Højdepunkterne var de mange engagementer med de verdensberømte amerikanske musikere Stuff Smith, Ray Nance og Yusef Lateef.  Men også samarbejdet med mange, mange andre musikere er beskrevet i ord og billeder. Store og små oplevelser og masser af erfaringer, som siden førte nye, spændende oplevelser med sig.

Suset fra Vingården er gradvis blevet til en historie på næsten 300 sider over 20 kapitler, der fortæller om det meste af det, jeg har oplevet og set fra klaverbænken siden 1956. En historie, der rummer et utal af små og store oplevelser i selskab med de mange hundrede musikalske mennesker, jeg har mødt og måske tillige arbejdet sammen med. Det gælder også i musikskolerne. Oprindelig blot skrevet i Word A4-format som tekster, der supplerede mine mange hjemmebrændte cd’er med alle mine gamle båndoptagelser. Med småhistorier, fotos, avisudklip, anmeldelser, koncertbilletter og meget andet fra scrapbøgerne.

Allerede tidligt gjorde jeg mig stor umage med ikke at gøre notaterne til navlebeskuelse, selv om jeg selvfølgelig ikke har kunnet udelukke min person fra historierne. Historier, der af og til slet ikke har med musik at gøre, men som alligevel binder det hele sammen.

Men min mangeårige ven, bassisten Henrik Rathsach mente, at det var så væsentlige fortællinger, at de fortjente at blive udgivet i bogform. Ikke mindst afsnittene om Vingården, der ikke tidligere havde været beskrevet så nøje. Derved tog projektet naturligvis en ganske uventet drejning med mange, mange hundrede timers helt anderledes arbejdsindsats med Henrik som primus motor og siden med bistand af art director Jette Nørgaard.

Og med en uvurderlig velvilje og imødekommenhed fra dagblade, lokalaviser, fotografer, tegnere, journalister og musikmennesker med en god hukommelse. Samt i økonomisk henseende fra Velux Fonden, Ben Webster Fonden og Kong Christian Den Tiendes Fond. Alle bidragydere, som jeg ikke kan takke nok for deres bidrag, store som små.